Röle Sistemleri

Anasayfa / Yazılar / Röle Sistemleri

PMR telsizlerde arazi, dağlık, inişli çıkışlı, engebeli alanlarda sıkıntı yaşanabilmektedir. Bu tip sıkıntıların yaşanmaması için röle veya aktarıcı istasyonlardan destek alınır.

Bir röle sistemi yüksek çekim güçlü anten, duplexer,alıcı ve verici bölümler ile kontrol ünitesinden oluşur.

Rölenin konumlandırıldığı yerin yerden yerden yüksekliği ne kadar olursa iletişim de o kadar hızlı yayılır. İletişim geniş alanda düşünülebilir.

İki telsizin aynı frekansları farklı olduğu ve aktarıcı bir sistemin desteği olmadan yaptıkları görüşmeye simplex görüşme denir. 

Gönderme ve dinleme frekanslarının farklı olduğu aktarıcı vasıtası ile yapılan görüşmelere semiduplex görüşme denir.

Semiduplex ve simplex görüşmelerde telsizlerin alıcı ve verici bölümleri aynı anda çalışmaz. Röle cihazları full duplex çalışan cihazlardır.

Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmetinde analog veya dijital telsizler kullanılarak aynı sistem içerisinde birsen fazla kullanıcıyı içeren en az bir merkez telsiz veya röle ve abone telsizlerden oluşan, tek veya çift yönlü olarak ses, mesaj, çağrı, görüntü vb. hizmetlerin abonelere sunulmasını içeren, yerel veya bölgesel olarak sunulabilen, haberleşme hizmetini ve altyapının kurulup işletilmesi ile ilgili tüm alanları kapsayan sistem bütünüdür.

T.C. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yetkilendirdiği Telekomünikasyon Şirketleri tarafından tahsis edilmiş frekanslarda düzenlenen alt yapılar üzerinden kurum ve kuruluşlarca kullanılan sistemlerdir.

Telsizlere yüklenilen frekanslar T.C. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bölge müdürlüklerince sağlanmaktadır. OKTH sistemi PMR telsizlerin çekmediği, yeterli gelmediği alanlarda tercih edilmektedir.

OKTH sistem alt yapısının sağlam ve eksiksiz kurgulanması gerekmektedir. Türkiye’nin her yerine uygulanabilir bir sistem olup telsiz seçimi de önemli bir husustur. 

DUPLEXER Farklı frekanstaki alıcı ve verici cihazların değişik RF sinyallerinin birbirini en az etkileyecek şekilde ortak bir anten kullanılarak oluşturulan cihaza duplexer denir. Duplexer genelde iki radyoyu full-duplex olarak birleştiren anahtarlardır.

Rölelerde yer alan duplexerlar maliyet ve alan sınırlamasından dolayı gerekli anten sayısını azaltır. 

Vericiden kaynaklı duyuş hassasiyetindeki azalmayı önler. 

Lisanslı telsiz sistemlerinde karşılıklı tek frekans üzerinde sıra ile konuşma şekline simplex haberleşme denir. Aynı anda tek frekans kullanılır. Haberleşme tek yönlüdür. Full duplex haberleşmede ise; iki taraflı ve aynı anda iletişim sağlayan haberleşme şeklidir. İki ayrı frekans aynı anda kullanılabilmektedir. Karşılıklı görüşmelerde zaman kaybının önüne geçmek için kullanılan bir sistemdir. Bir frekanstan dinleme yapılırken diğer frekanstan görüşülebilmektedir.

Simplex kanallarda aynı anda hem göndermek hem almak mümkün değildir. Simplex kanallar genellikle tehlike, acil durum, liman, kılavuz ve gemiler arası iletişim için kullanılmaktadır. Simplex kanalda tek bir frekans mevcut olduğundan iletişimin gizliliği bulunmamaktadır.

Duplex kanallar ise gemilerde ve limanlarda kullanılır. Duplex kanallarda aynı anda göndermek ve almak mümkündür. Duplex kanal için duplex bir cihaza iki antene ihtiyaç duyulmaktadır.

Proje bazlı siparişleriniz için üye girişi yaptıktan sonra firmanıza özel teklif isteyebilirsiniz.

© 2023 www.telsizmarketim.com
Top